Велопреходи в Априлци

Априлската котловина предлага множество възможности за разнообразни велопреходи. Местността е изключително подходяща за любителите на колоезденето и красивата природа.

ненатоварени велопреходи

В процес на изграждане е богата веломрежа, обхваща територията на Априлци и района. Маршрутите преминават през красиви планински местности и са с различна натовареност и продължителност, съобразени с индивидуалните нужди на всеки колоездач. Всички велопреходи се маркират по цялото си протежение, като на пресечните им точки се поставят указателни табели с моментното местонахождение и възможностите за преминаване в друг маршрут.

Велопреходи МК 2

Леки вело маршрути

МК маршрутите: Велопреходи МК1, МК2 и МК3 са с най-ниската натовареност, започват с леко изкачване до красива поляна, разкриваща невероятна гледка към билото на Балкана. Продължават по изградените по поляната велопътища, като теренът не е труден, изкачванията са минимални. Два от маршрутите пресичат велопътеката, като единият излиза в квартал Видима, а другият в махала Маришница. Спускането е по чакълест път, където наклонът е леко по-стръмен, но в никакъв случай не екстремен. Целите маршрути са с продължителност под час и са подходящи за семейно каране, любителски разходки с велосипеди или не чак толкова физически подготвени колоездачи.

Колоездене по пресечени терени

За по-запалените колоездачи  има и десетки маршрути, обхождащи махалите над града. Пресичат панорамни поляни, които разкриват невероятно красиви гледка към билото на Стара планина и априлската котловина. Тези велопреходи са с продолжителност между 1 и 5 часа.

натоварени Велопредоди Априлци

Информация за възможностите за велотуризъм може да получите на място в хижата. До пълното изграждане на цялостната веломрежа, обозначаването на терените и отпечатването на информационни брошури за отделните маршрути в хижа Зора може да ползвате карти с проектно обозначение на местата, от където се движат главните пътища за колоездачите.

Back to Top