връх Острец

Крепостни съоръжение над Острец

Над квартал Острец, на около 2 км разстояние, се издига куполообразният масив на връх Острец. В билото му е имало 2 тракийски крепости от 6-1 век пр. н. е. – Осторидж и Кебир. На самия заоблен връх има малка квадратна цитадела.

връх Острец

Връх Острец се издига над едноименния квартал в Априлци.

От северната и от западната и част естествено била защитена от стръмните скали. Южната и част била укрепена. И днес там се различават останките на три малки кули от миналото. До цитаделата са запазени остатъци от градежи, зидовете на които достигат до 80 метра. Строителството е от камък, без спойка от хоросан. При сондирането са открити следи от опожарявани жилища и малка правоъгълна кула. Цялата тази местност се нарича Соколов връх.

връх Острец през античността

връх-осрецСпоред археолозите тези крепости са унищожени от келтите, а по-късно частично възстановени по време на Римската епоха. В подхожието на връх Боголна пък са намерени доказателства за съществувало антично градче в началото на новата Ера. Според легендите, по време на Турското робство, българското население се е укривало на връх Острец. Крепостите в билото на връх Острец имали видимост към другите основни укрепителни точки в местността – крепостта „Зелени град” на Черни връх, крепостта над Скандалото, калето на Зла река и Русалийския проход.

изкачване на Стара планина

връх-Острец-2Днес връх Острец е уникална туристическа дестинация. Близостта му до самият град Априлци я прави леснодостъпна, а издигането му в красивата Стара планина – рядко красива. От върха се открива невероятна гледка към едновременно към априлската котловина и към билото на планината. Виждат се първенеца на Стара планина – връх Ботев, красивият резерват „Северен джандем”, както и другите причудливи старопланински върхове.

Туристически маршрут

есенна окраска на връх Острец

Пешеходният маршрут започва  от квартал Острец, където могат да се паркират автомобилите. Първите 20-тина минути пътят се извива около борова гора и теренът е равен. След това пътеката за върха тръгва нагоре, относително стръмна е, но през цялото изкачване се откриват невероятно красиви гледки към билото на Стара планина. След още 20-тина минути изкачване се излиза на красива панорамна поляна, изключително подходяща за отмора и любуване на Балкана.

връх-Острец-панорама

След това пътеката отново влиза в гората, теренът е относително стръмен, пътечката тясна, а маркировката си личи само на някои места. Панорамната гледка изчезва, виждат се само дърветата, през които се върви. Но след около половин час вече сте на върха – и отново се открива билото на планината и Априлската котловина.