Гумощник

Гумощник - забележителности около Априлци

На 15 км (северно) от Априлци се намира село Гумощник. Днес там живеят около 150 човека, но в миналото са били над 4 хиляди. Животът там датира от IX – IV век пр. н. е., за което свидетелстват откритите над 20 тракийски могили от този период. И до ден днешен Гумощник впечатлява с красивата си природа, спокойствието и чистия въздух. В по-високите части на село се разкриват пленяващи гледки към Стара планина. Голяма част от къщите там са не на местните жители, а са вили на хора от различни краища на страната, впечатлени от красотата на Троянския Балкан.

Лакарево - забележителности около АприлциВ миналото селището е било съставено от 8 махали, но обезлюдяването днес ги е превърнало в 6 – Център, Реката, Селце, Лакарево, Дуевци и Попина могила. Малкото местни хора останали да живеят в тях, но впечатляват с любовта към религията, история, образованието и предприемчивостта, с която искат да ги представят на всички. Те са отдадени на желанието да съхранят местния бит и обичаите на прадедите си.

село Гумощник - община Априлци

Църква „Св. Николай Летни”

Гумощник - църква Св. Николай ЛетниОсвен уникалната природа, село Гумощник съхранява и богата история. В една от махалите, със страхотна гледка към билото на Стара планина, се издига, строената през 1839 година – църква „Св. Николай Летни”. Впечатлява както с уникалната си дърворезба и иконопис, така и с размерите си, които са били недопустими по време на Турското робство, когато е строена. църква ГумощникИсторията разказва, че са дадени много подкупи за да бъде разрешен строеж с такива размери по време на османското владичество. При това храмът е построен на открито – с видимост от целият район. Тогава всички християнски светилища са били малки, вкопавани в земята, за да не пробуждат българския дух и сломяват всякакво самочувствие и гордост. (Така е построена гробищната църква „Св. Петка Параскева” в град Априлци.).

двор в църквата в Гумощник

За условията от онова време местното население е проявило завиден ентусиазъм за реализиране на строежа. Бил извършен изцяло с труда на местните – всички строителни материали били пренасяни на гръб от огромни разстояния. И до днес е запазен огромния бял мраморен камък с орел, дарен на храма годината на строежа, както и 250-килограмовата камбана дарения от румънците.

църквата Николай Летни в Гумощник

Килийно училище

Гумощник-9В двора на църквата вече 187 години съществува килийно училище. Първоначално било една килийка, която в последствие прераства в двуетажна сграда. В началото там учели 50 деца, но когато броят има намалял през 1842 година било затворено. В края на миналия век е реставрирано в сегашния си вид. Днес то е единственото оцеляло в Ловешка област.

Музейна сбирка в килийното училище в село Гумощник

На първия етаж в сградата е организирана музейна сбирка, представяща историята на цялото селище. Гумощник-10В една от стаите е направена възстановка на класната стая от онова време, с автентичните пособия.
Експонирани са предмети, открити при археологически разкопки на тракийски могили, смъртните актове на загиналите на „Титаник“ и на загиналите във войните за национално обединение, много образци, свързани с духовната и материална култура на местното население и други.