Дом-паметник на новосеслкото въстание

площад Априлско въстание пред дом-паметник Априлци

Централен площад „Априлско въстание“

В центъра на Ново село се издига дом-паметник на новоселското въстание – нова модерна сграда, в която е организирана музейна сбирка, благодарение на която може да се добие по-пълна представа за Априлското въстание в този край.

музейна сбирка в дом-паметник Априлци

Музейна сбирка

Експозицията излага много писмени документи и вещи, разказващи за героизма на местното население.  На площада пред дом-паметника се издига оригинален паметник. Бунтът на непокорните родолюбци е белязан и с каменна чешма. В гранита и са издълбани дати, събития и имена, значими за Априлското въстание.

дом-паметник на загиналите по време на Априлското въстание

Паметник на загиналите по време на Априлското въстание

В близост до Дом-паметник на новосеслкото въстание се намират и голяма част от разнообразните забележителности в Априлци. Любителите на културно-историческия и опознавателен туризъм могат да разгледат запазените още от преди Освобождението храмове: Новоселски манастир, църква „Свети Георги Победоносец“, храм „Света Петка Параскева“. Тези, които предпочитат разходките сред красивата природа, могат да се насладят на прекрасните гледки, разкриващи се от поляната, където свършва екопътека „Кръста“.

Площад „Априлско въстание“

Централният площад, разположен в центъра на квартал Ново село е като централно сборище за празненства и мероприятия в Априлци. Всяка неделя там се организира местния „пазар“, който се посещава от хората в цялата община и от гостите на града.
Освен своеобразни стоки за бита, търговци изнасят произведенията на труда си, предлагат се стоки, характерни за балканския живот в района.
На площада се организират и празнични мероприятия. Ежегодно там се провежда празника на сланияната и греяната ракия.

Централен площад Априлци     площад Априлско въстание     централен площад Априлско въстание

площад Апеилско въстание в град Априлци     централен площад в Априлци     централен площад Ново село