Екопътека „Кръста“

Екопътека Кръста

Кръста над Априлци

Екопътека Кръста отвежда гостите на Априлци до прелестна поляна с невероятна панорамна гледка. По случай тридесетгодишнината от провъзгласяването му за град (и сто и тридесет години от Априлското въстание) над град Априлци е изграден внушителен метален кръст, в чест на геройско загиналите за свободата на България по време на руско-турската война. Масивното метално съоръжение се издига на над 34 метра на един от най-високите хълмове покрай китното старопланинско градче. Този колосален паметник се вижда от почти всяка точка на Априлци. Денем блести с отразената слънчева светлина, а нощно време озарява градът с блещукащите лампички по цялата си конструкция.

Кръста над Априлци

Априлската котловина

Кръста над Априлци

До величествения монумент е изградена екопътека за пешеходните туристи, както и асфалтов път за движещите се с автомобил. В първият вариант любителите на културно-историческия туризъм трябва да тръгнат покрай общината по малките стълби от лявата и страна, следвайки указателните табели. Екопътека Кръста е с дължина 600 метра, преминава покрай църквата „Св. Петка Параскева” и след десетина минути излиза на панорамната поляна на хълма, където се извисява величествения кръст. Гледката, която се открива е невероятна – вижда се цялата Априлска котловина и билото на Стара планина (връх Ботев, връх Марагидик, Видимското пръскало и други спиращи дъха гледки).

Панорамна гледка на билото на Стара планина

Панорамна гледка на билото на Стара планина

Уникална гледка и богата история

Другият вариант за достигане до поляната, на която се издига Кръста е като се продължи по асфалтовия път след центъра на Ново село и малко след храма „Св. Георги Победоносец” има кафява табелка със стрелка в ляво. Там пътят става черен, но е достъпен за по-висока кола. Но ако решите да се разходите пеша, в началото на отбивката от асфалтовия път има паркинг, а продължителността до горе е 5-10 минути пеша. Минава се покрай гробищата, след което по цялото протежение на пътя има соларни лампи и пейки. Като се излезе на хълма, от който се открива красивата гледка към Стара планина, има изградени пейки, беседки, детски кът за игра и информационни табла, показващи разпределението на целия революционен окръг, действал в района по време на Освобождението.

Карта на бойните действия по време на Априлското въстание

Карта на бойните действия по време на Априлското въстание

Описана е историята на севлиевския революционен комитет и ятаци, допринесли най-много по време на Априлското въстание. Мястото е изключително подходящо за пикници, фотография, разходки и за тези, които обичат просто да се любуват на природата.