Забележителности

Град Априлци е сгушен в полите на Балкана, насред невероятно красиви природни богатства. От там стартират уникални дестинации, разкриващи красотата на неповторимия Централен Балкан. Многобройните природни и културно-исторически забележителности оформят неповторимият туристически лик на местността.

Природни забележителности

Туристите на Априлци могат да се насладят на прелестта на едни от най-красивите старопланински върхове – Ботев, Марагидик, Острец или да си набавят незабравими спомени, разхождайки се по разнообразните екопътеки в района, опознавайки прекрасния Северен Джандем и околията му, където природното разнообразие впечатлява с неподправената си красота.

видимскo-пръскалоВ Национален парк „Централен Балкан” се лее вторият по големина водопад в България – Видимското пръскало. До него е изградена екопътека, минаваща през невероятно красива букова гора, по поречието на река Пръскалска. Дължината и е около 16 км, води началото си от последния квартал на Априлци – Видима. Маршрутът започва от ВЕЦ Видима, по цялото му протежение има указателни табели. Теренът е сравнително равнинен, преходът в двете посоки е с продължителност от 4-5 часа със средно темпо. Извива се покрай резерват Северен Джандем, а самият водопад може да се види още в началото на екопътеката. Тя завършва непосредствено до самия природен феномен, който е висок 80 метра. По протежението на екопътека „Видимско пръскало” са изградени беседки, мостчета и различни кътове за отмора и подходящи места за фотографите.

природни забележителности северен джандем

Тези, които търсят по-натоварени преходи в резервата, могат да отидат до пещера „Водните дупки” или да покорят първенеца на Стара планина – връх Ботев, който се извисява над стръмните скали на Джандема.

водните-дупкиЗа да стигнете до пещерата трябва да продължите от ВЕЦ Видима по асфалтиран път, нагоре към планината, стигащ до местност „Мазането”, където има паркинг, а пътищата за автомобили свършват. От там има указателни табели за „Водните дупки”. Маршрутът преминава през резервата, теренът е относително стръмен, но не много тежък, Общата дължина на преходът е около 14 км.

Покоряване на върховете …

връх-ботевИзкачването до връх Ботев е сравнително тежко – подходящо е за подготвени туристи и любители на природата. Покоряването на най-високия връх в Стара планина отнема цял ден, а споменът който оставя за осмелилите се е за цял живот. Малко са местата, които могат да се сравнят по красота с това, което изкачването до връх Ботев предлага. Гледките са неописуеми, природата неповторима, а усещането което завладява туристите – не може да се обясни с думи. Тази дестинация зарежда с красота като никоя друга.

връх ОсрецЖелаещите по-отпускащ и ненатоварващ планински преход могат да покорят връх Острец. Той се намира на 2 км от квартал Острец, разположен в другия край на град Априлци. Върхът представлява куполообразен масив, в билната част на който в миналото имало две тракийски крепости. Мястото има богата история, с която докато туристите се запознават могат да се насладят на красивите природните гледки, които се разкриват от връх Острец.

връх-марагидикОт квартал Острец може да се стигне и до връх Марагидик. Пътят който е подходящ за кола свършва над махала Боевци, до местността Христова стружна, от където започва пешеходния преход. Теренът не е стръмен, а маршрутът е със средна продължителност от около 3-4 часа в едната посока. Минава се през хижа Тъжа. Има и алтернативен вариант за изкачване на връх Марагидик по североизточния склон, който е доста по-стръмен.

Културно-историческо наследство

Градът пази и достойната за възхищение история, подвизите на родолюбците в района и увековечава красотата на революционното движение по време на Априлското въстание. За това свидетелстват няколко исторически местности, храмовете, които са вземали дейно участие по време на Освободителната война.

dom-pametnik-novoselsko-vystanie-zabelejitelnostiВ центъра на града е построен Дом паметник на новоселското въстание. В него се помещава постоянна музейна сбирка, представяща детайлно събитията по време на Априлското въстание. Събрани са множество писмени и видео документи, пазещи героизма на новоселските революционери. Пред него се намира централния площад „Априлско въстание“. Там е издигнат паметник, прославящ бунтът на априлчани.

devicheski-manastir-5На километър от площада се намира Новоселския манастир. Пътят до него е указан с кафяви табели, пред храмът има паркинг. Основан е 30-те години на по-миналия век като Девически манастир. Има сведения, че е участвал дейно в революционното движение по време на Освобождението, за това след потушаването на героичния бунт в началото на руско-турската война манастирът „Св. Иван Рилски“ е бил напълно опожарен. Днес е реставриран и поддържан, има действаща църква.

На входа на Априлци, идвайки от пътя София – Варна, е дебневския боаз, където се издига черният паметник. Той напомня за смелите подвизи на загиналите в сраженията през май 1876 година в името на Отечеството си. От пътя за Севлиево пък е издигнат паметник на граднишкия боаз, който също увековечава смелостта на априлчани, взели участие във битките за свобода.

храм Света Петка-03Друг храм, строен по време на турското робство, но днес занемарен и неподдържан, се намира също на няколко минути от центъра на Ново село – гробищната църква „Св. Петка Параскева“. До там има асфалтов път, а пред гробищата (които са в двора и) обособен паркинг. За съжаление, тъй като никой не я стопанисва, не може да се разгледа уникалната архитектура на черквата, но дори отвън се вижда неповторимия дизайн на храма.

Градски забележителности

Екопътека-Кръста-Априлци-09От „Св. Петка Параскева“ нагоре се извива Екопътека „Кръста“. Тя е с продължителност от около десетина минути, по цялото и протежение са изградени пейки, осветление, а гледките, които се откриват са невероятни. Излиза на поляна, откъдето се открива уникална гледка към цялата априлска котловина и билото на Стара планина. Там се издига и „Кръста“ – величествен метален монумент, който може да бъде забелязан от всяка точка на Априлци. Има обособен кът за отдих, беседки, детски площадки и други. Подходящо е за разходки сред природата, пикник, детски забавления, опознавателен и културно-исторически туризъм. Мястото е перфектно и за фотолюбителите.

Зла река снимки 19Друго приятно място за разходки е градския парк „Зла река“, изградена да осигури пълноценна почивка на гостите си община Априлци. Простира се до поречието на река Видима. Изградени са детски площадки, беседки и огнища за пикник, кътове за отдих, пътеки и алеи за колоездене и разходки. Мястото съхранява богата флора, в северния край има и рибарник, предвиден за спортен риболов.

Гостите на Априлци имат възможност да се насладят и на многобройните забележителности около града. Непоправената природа, историческото богатство и светилищата в общината са също не бива да останат непосетени.

Back to Top