Йордановден (Богоявление)

Йордановден - традиции и обичаиЕдин от най-древните християнски празници се чества на 6 януари ( по стар стил на 19ти). В буквален превод от старобългарски означава „явлението на Бог” и в началото е посветен на раждането на Иисус Христос. В последствие Православният календар на този ден чества съпътстващите го събития – Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Християнските традиции за Йордановден са претърпели изменения и в отделните части на България се празнува по различни начини.

Традиции и обичаи на Йордановден

Йордановден или БогоявлениеВ Родопите традицията е в ледената вода да се хвърлят младоженците, сключили брак в предходната година, за да се пречистят и да са живи и здрави. На много места в страната още преди изгрев слънце девойките отиват до извора на реката (или кладенеца) да налеят „света” вода. Там измиват лицата си и Иконата. На този ден в България се празнува и рождения ден на великия български революционер и народен деец – Христо Ботев.

Йордановден - кой ще хване кръстаНай-разпространеният обичай за Йорданов ден си остава хвърлянето на кръста в реката от местната църква. Всички скачат в реката за да пречистят душите си. Там се извива хорото. След изваждането на кръста следва тържествена литургия (Велик водосвет). По време на церемонията се обновява светената вода на входа на храмовете и всеки носи от нея в дома си.
Според поверията ако на Богоявление времето е студено и сухо, годината ще бъде плодотворна. А ако хвърленият във водата кръст замръзне – ще е здрава и плодовита. Според народните вярвания, който извади кръста от водата ще е здрав и щастлив.

Именници

На 6 януари празнуват всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Боян, Божидар, Дана, Божана, Богдан, Богдана, Боряна и други.

Йордановден-4.jpg

Празнична оферта

%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%82-%d0%b7%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%8e-1Отпразнувайте Йордановден с нас в хижа Зора. Подберете празнична вечеря за повода от нашите предложения или запланувайте сами менюто си, според кулинарните си предпочитания. Включете се в ритуалното хвърляне на кръста в Априлци, което се провежда в центъра на квартал „Ново село“ в река Острешка или сами се „калете“ в река Видима, която тече в непосредствена близост до хижата и проверете дали ще е здрава и плодородна годината.

Сградата разполага с леглова база от 25 места, разпределени в тройни стаи. Салонът на ресторанта е оборудван за 40 гости. Пред камината е предвидено място за дансинг.

Направете резервация на нашите телефони или на място.

Фолклорна програма за Йордановден       Фолклорна програма Йордановден