Настаняване

Априлци предлага множество възможности за нощувки. За настаняване в градът има къщи за гости, хотели, стаи за нощувки и няколко хижи в околността.

За любителите на туризма са на разположение и 3 хижи  в самия град и над него.

pleven-hut-01

Хижа Плевен

Разположена е над град Априлци, в северното подножие на връх Ботев. Тя е най-голямата високопланинска хижа в Стара планина и е основен изходен пункт за първенеца на Стара планина.

Хижа Плевен е строена през 1971 година и оттогава насам е емблематично място за любителите на Балкана. Състои се от две постройки – малка и голяма хижа, като общия капацитет на легловата база е над 100 места. На разположение на туристите са туристическа столова, ресторант и бар. Работи целогодишно. В по-натоварените сезони е добре да направите резервация.

pleven-hut-02

Целият комплекс е реновиран и е идеално място както за летен, така и за зимен туризъм. Местността, в която е построена хижата съчетава едни от най-красивите природни дадености на Балкана и е идеален изходен пункт както за връх Ботев, пещера Водните дупки, така и за множество планински дестинации, подходящи за кратки разходки и по-продължителни походи.

hija-pleven-настаняване

Мястото е подходящо за летен отдих сред природата, целодневни походи, разтоварващи разходки, разнородни зимни приключения. В района има идеални условия за трекинг, алпинизъм, планинско колоездене и други многообразни спортни дейности. Местността „Бъзов дял”, където е разположена хижата, е сред най-живописните места в България – чист въздух, зареждащи гледки, невероятна природа!

hija-pleven-настаняване-2

Най-новата придобивка на популярния от десетилетия планински дом е Читалнята „Книги в облаците” – своеобразна библиотека с богат и разнообразен книжен фонт, голяма част от който е дарение от планинари и любители-туристи.

В „Читалнята” има и роял където на различни поводи и мероприятия, изтънчени виртуози радват гостите на хижа Плевен с прекрасните си изпълнения.

КОНТАКТИ:

телефон: +359/988777701

facebook страница

Хижа Видима

В процес на реконструкция

Хижа Зора

В самия град, с гледка към цялото било на планината е разположена хижа Зора. Долният и двор излиза на пътят, а горният – граничи с горичка, през която се излиза на панорамна поляна с невероятна гледка към Балкана.

Капацитетът за настаняване в хижата е 25 легла, разпределени в двойни, тройни и четворни стаи, като по-голямата част са със самостоятелни санитарни възли, а две от стаите ползват общите на етажа. Сградата е електрифицирана, водоснабдена и се отоплява.

КОНТАКТИ:

телефон: +359/882966309

facebook страница

Back to Top