хижа Плевен

хижа Плевен се простира в местност “Бъзов дял” – в северното подножие на първенеца на Стара планина. Районът е сред най-живописните места в България – чист въздух, зареждащи гледки, невероятна природа! Планинският дом е построен през 1971 година и оттогава насам е емблематично място за любителите на Балкана. Това е най-голямата високопланинска хижа в Стара планина.

hija-pleven-настаняване

Състои се от две постройки – малка и голяма хижа, като общия капацитет на легловата база е над 100 места. На разположение на туристите са туристическа столова, ресторант и бар. Почти целият комплекс е наскоро реновиран и е идеално място както за летен, така и за зимен туризъм.

хижа Плевен

Старопланински приключения

Местността съчетава едни от най-красивите природни дадености на Балкана и е идеален изходен пункт както за връх Ботев, пещера Водните дупки, така и за множество планински дестинации, подходящи за кратки разходки и по-продължителни походи. От терасата на хижата сее открива чудна гледка към Северен Джендем и цялото било на Средна Стара планина. От хижа Плевен има маркирани пътеки до старопланинския първенец, до заслон Ботев, до пещерата, до хижа Зора, хижа Васил Левски, хижа Яворова лъка, хижа Амбарица, хижа Рай и до местност Смесите.

хижа Плевен

В района има идеални условия за трекинг, алпинизъм, планинско колоездене, целодневни походи, практикуване на многообразни зимни спортове или за отдих сред природата.

Книги в облаците

хижа Плевен

Най-новата придобивка на популярния от десетилетия планински дом е Читалнята „Книги в облаците” – своеобразна библиотека с богат и разнообразен книжен фонт, в залата на която има роял, на който ежемесечно се изпълняват пленителни виртуозни изпълнения, оставящи незабравими спомени в сърцата на гостите на хижа Плевен.

За контакти:

телефон: +359/988777701

facebook страница

Back to Top