Новоселски манастир

Сподели вShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someonePrint this page
Новоселски манастир

Новоселски манастир

Едно свято място, пазещо паметта на загиналите за Отечеството ни по време на Априлското въстание, отстои на 5 минути от самия център на Ново село – Девическия манастир „Света Троица”. Основан е като семеен манастир още през 1830 година. Година по-късно там е донесено и първото печатно издание от Рилския манастир. Първоначално там са живели 40 монахини от селата в района, от там остава известен като Девически манастир. Има сведения, че Дяконът посещавал манастирът и посветил част от монахините в революционното дело. По време на Априлското въстание в похлупените сгради на Новоселски манастир са се шили дрехите, а в магерницата се е приготвяла храна и се е пекъл хляб за въстаниците.

Двора на новоселски манастир „Света Троица”.

Двора на манастира „Света Троица”.

По време на Освободителната война светата обител била напълно опожарена, църквата ограбена, а оцелелите монахини, които успели да избягат – убити. По-късно бива изградена наново и реставрирана. Построена е и костница, съхраняваща тленните останки на загиналите по време на руско-турската война. Там винаги гори кандило, напомнящо за героичното тъжно минало. Днес комплексът на Новоселски манастир включва параклис, носещ името на Св. Иван Рилски и еднокупулна църква. Покрай оградата са изградени няколко помощни манастирски сгради. Дворът е тих и спокоен, засаден с огромни борови дървета, покрай които растат цветя и овошки.

Новоселски манастир „Света Троица”

Девически манастир „Света Троица”

До манастира има асфалтов път, отпред – паркинг. Още на влизане в Априлци започват указателните табели за посоката. Девическия манастир се намира на километър разстояние от централния площад в града, може да се отиде до него както с кола, така и пеша.

девически манастир Априлци

Сподели вShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someonePrint this page