Новоселски манастир

Новоселски манастир

Новоселски манастир

Едно свято място, пазещо паметта на загиналите за Отечеството ни по време на Априлското въстание, отстои на 5 минути от самия център на Ново село – Девическия манастир „Света Троица”. Основан е като семеен манастир още през 1830 година. Година по-късно там е донесено и първото печатно издание от Рилския манастир. Първоначално там са живели 40 монахини от селата в района, от там остава известен като Девически манастир. Има сведения, че Дяконът посещавал манастирът и посветил част от монахините в революционното дело. По време на Априлското въстание в похлупените сгради на Новоселски манастир са се шили дрехите, а в магерницата се е приготвяла храна и се е пекъл хляб за въстаниците.

Двора на новоселски манастир „Света Троица”.

Двора на манастира „Света Троица”.

По време на Освободителната война светата обител била напълно опожарена, църквата ограбена, а оцелелите монахини, които успели да избягат – убити. По-късно бива изградена наново и реставрирана. Построена е и костница, съхраняваща тленните останки на загиналите по време на руско-турската война. Там винаги гори кандило, напомнящо за героичното тъжно минало. Днес комплексът на Новоселски манастир включва параклис, носещ името на Св. Иван Рилски и еднокупулна църква. Покрай оградата са изградени няколко помощни манастирски сгради. Дворът е тих и спокоен, засаден с огромни борови дървета, покрай които растат цветя и овошки.

Новоселски манастир „Света Троица”

Девически манастир „Света Троица”

До манастира има асфалтов път, отпред – паркинг. Още на влизане в Априлци започват указателните табели за посоката. Девическия манастир се намира на километър разстояние от централния площад в града, може да се отиде до него както с кола, така и пеша.

девически манастир Априлци