„По пътя на балканджиите“

img По пътя на балканджиитеМаршрутът следва стъпките на гордите балканджии – опознава селищата им, проследява особеностите на техния бит и култура и балканския начин на живот. Маркираните пътеки се вият през Национален парк „Централен Балкан“, като преминават през най-интересните защитени територии в България. Походът „По пътя на балканджиите“ ни отвежда в сърцевината на Централен Балкан – люлката на българщината и хранилището на националната ни култура.

Поход през Национален парк „Централен Балкан“

img По пътя на балканджиите 1Туристическият маршрут започва от квартал Видима на град Априлци от 840 м н.в. и прекосява парков участък „Стоките”. Изкачва се по Турски ръд до 1372 м.н.в., като преминава през най-красивите природни кътчета на Балкана.

img По пътя на балканджиите 2Началото на пътеката е при водослива на Турски дол с Пръскалска река. Тръгва по билото на Турски рид, после по Пандушка пътека, пресича Турски дол, преминава през красива букова гора и излиза на малка полянка на Илчов средок. Преходът продължава с плавно пускане до местност Свиновете. От там се открива невероятна гледка към билото на Стара планина. Маршрутът приключва в квартал Острец на град Априлци. Продължителността му е почти 10 км. и с нормално темпо се взима за около 6 часа.