Празник на сланината и греяната ракия

ФЕСТИВАЛ НА ТРАДИЦИОННАТА БАЛКАНСКА РАКИЯ И БЯЛАТА СЛАНИНА

Провежда се ежегодно от 2010 година в съботата преди Месни заговезни. По време на празненството на централния площад пред Читалище „Светлина“ в Ново село е пълно с пищни щандове и димящи скари, сред които най-голямо значение заема сланината.
Празник на сланината и греяната ракия 2017Тя се приготвя по традиционен начина, за разлика от повечето райони в България, местните поставят червено месо когато приготвят сланината. Организира се кулинарна изложба, на която се подреждат най-вкусните гозби от балканския деликатес. Сред най-атрактивните кулинарии са новоселско суши, гушки, балканджийски цървули от свинско филе и десетки видове резенчета сланина, овкусени с различни подправки.

Акцентът на празника

Сланината и греяната ракия през 2017Една от най-големите атракции е чорбаджийския тиган. В центъра на кулинарните събития, майсторки от Априлци бъркат вкусната „бабина гозба” в масивния котел. Това е стар обичай, практикуван от десетилетия. Въпросната гозба се готви бързо, за да не отклонява жените от полето, а в същото време е силно калорична, набавяща им необходимите сили и изключително вкусна. В нейното приготовление разбира се участват 15 кг сланина.
Също така по време на празника се организира и конкурс за най-блага греяна ракия. Отличителното в него е, че няма губещи, а само печеливши.

Кулинарна изложба Априлци

Празник на сланината и греяната ракия 2017

Тази година за седми път на 18-ти февруари Априлци ще посрещне изявени кулинари и любители на силната напитка. Станете част от едно неповторимо фолклорно събитие. Усетете духа на Балкана, участвайте в най-голямата дегустация на сланина и греяна ракия.

ресторант-празнично-меню-5.jpgПренесете празничния дух на масата с приятели. Гостувайте на хижа Зора и уловете акцента на събитията с хубава сланина и блага сливова ракия. Направете резервация на нашите телефони, на имейл или на място. Подберете празнично меню или опитайте нашите специалитети на място.  Подарете си незабравимо преживяване като станете част от традиционния празник на сланината и греяната ракия в град Априлци. Очакваме Ви на 18-ти февруари!