Свети Илия разказва и предсказва

Интересна дестинация, започваща от центъра на Априлци, в квартала Ново село, е вариативния маршрут „Свети Илия разказва и предсказва”.

туристическа дестинация Свети ИлияСтартита в от централен площад „Априлско въстание” и туристите имат възможност да започнат опознавателния си поход с разглеждане на централната част от града. Могат да посетят Дом-паметник на Новоселското въстание и да се запознаят с музейната сбирка, разкриваща подробностите около героичните подвизи на родолюбците по време на Априлското въстание.

Пешеходният маршрут продължава посока Новоселски манастир, където желаещите могат да посетят и него.

Бягство към природата

Велопреходи-17Пътят продължава нагоре до махала Пъровци. Завива по каменен мост наляво до махала Свинова поляна, над която е изградена беседка, чешма и огнище за пикник. След това следва остър завой надясно и се излиза на местността „Свети Илия”. В по високата част е изграден радиопредавателен център.

Велопреходи-14Голяма част от преходът се вие по асфалтиран път, но се движи през красиви горски местности. Излиза на прекрасна поляна на един от хълмовете около Априлската котловина, откъдето се открива невероятна гледка към билото на Стара планина. Районът е тих, спокоен и изключително красив. Продължителността на целия маршрут е 3 км и се изминава за около 2 часа.

Легендата разказва

Велопреходи-09Според поверието Свети Илия е господар на гръмотевиците и светкавиците. Легендата разказва как светецът препуска из облаците с колесница впрегната в бързи коне, чиито копита са подковани със злато, а при пускането си от небесата от копитата им излизат искри. Митовете не случайно свързват великият светец с тази местност – мястото съчетава уникална природа и, величествени гледки и усещане за мощ и същевременно спокойствие.