Скандалото

skandaloto-4

На 5 км от Априлци и 17 км от Троян, успоредно на двата бряга на река Видима, се намира село Скандалото. Митът който местните разказват, свързан с произхода на името, е че навремето, когато там кипял живот, имало доста кръчми. Когато хората подпийвали – вдигали голяма гюрултия, която често прераствала в скандали – от там селото получило името си. Днес в селището вече няма кръчми, дори постоянно живеещите са драстично намалели. Повечето обитатели на Скандалото са виладжии от градовете в района. Днес животът там не кипи, а времето не бърза.
Скандалото в община АприлциЗа туристите голям интерес представляват къщите, запазили автентичния си възрожденски стил. Една от най-старите от тях е превърната в етнографски комплекс със запазен външен вид, в която всеки гост на селото може да отседне.

Скандалото-2.jpgНай-привлекателната природна забележителност е водопадът. Другата легенда за произхода на името на селото разказва, че навремето водата падала от доста по-високо и поради силният шум, който издавала кръстили мястото Скандалото. Близостта до реката разкрива чудесни възможности за плаж и риболов.

Скандалото - община АприлциМостът над вира до водопада е построен през 1872 година с труда и средствата на местните. Преди селището се е състояло от много махали, които били разделени от пълноводната река. За това и местните се събрали, организирали и построили моста, с който си осигурявали достъп от единият край до другия. Всяко домакинство било задължено да помага за изграждането му – с пари или труд. Историческият каменен мост над реката оцелял от Възраждането в последните години се руши с бързи темпове.

Църква „Св. Архангел Михаил”

Скандалото-5.jpgОтново с общи усилия скандалджии построили и местната църква „Св. Архангел Михаил”. Идеята им била да омилостивят светеца, за да не бърза да прибира душите им.
Скандалото-църква-2.jpgМестните искали да построят своя храм в местността „Каменна могила”, където до тогава се провеждали религиозните обреди и тържества. Тъй като е една от малкото църкви в района, строени преди Освобождението, за да разрешат турците строежът били поставени някои ограничения – да не бъде нависоко място, да няма куполи и да изглежда като обикновенна къща отвън. Вътрешността на храмът е с формата на трикорабна базилика, а отвън има каменни барелефи, всеки от които носи символика. Михо Чорбаджи бил човекът, който се занимавал с финансовата организация по време на строежа на храма. Едно от каменните изображения е негово – човек с кесия. А другото издялано човече изобразява надзирателя – Тодор Тупуза.

скандалото-църква-3.jpgДокато овчар пасял стадото си забелязал орел, който се въртял в кръг. Изведнъж голямата птица пада и човекът отишъл на мястото да види какво се е случило. И там в една грамада с камъни намира гърне с жълтици. Това съвпадало с периодът на изграждането на църквата. Овчарят дарил жълтиците и така спомогнал за завършването на храма. За това на всеки ъгъл на църква „Св. Архангел Михаил” има издялан орел.

Скандалото-църква-1.jpgПо време на Възраждането в двора на църквата имало круша с камбана, която известявала хората за службите. Сега камбаната бие само в неделя и на големи празници. Но въпреки, че почти винаги църквата е затворена, никой турист на Скандалото не пропуска да я разгледа, макар и отвън.

скандалото-снимки-1.jpg  скандалото-снимки-2.jpg  скандалото-снимки-3.jpg  скандалото-снимки-4.jpg  скандалото-снимки-5.jpg