Троянски манастир

На северния склон на Предбалкана, на брега на река Черни Осъм се издига старият Троянски манастир „Успение Богородично” – третия по големина в България след Рилския и Бачковския. Отстои на 30 км от Априлци и 10 от Троян, до него води хубав асфалтов път, а пред самия храм е изграден огромен паркинг. Църквата се издига в голям двор, а около нея жилищни постройки на по 3 и 4 етажа, строени по типичната за района възрожденска архитектура.

История на Троянски манастир

Светата обител е основана около 1600 г. от Атонски монах. После през 16-17 век била многократно опожарявана, но по време на Възраждането отново се разраснала и замогнала икономически – превърнала се в просветно и културно средище. 1830 г. започва строежа на нова църква и жилищни помещения, 1869 г. се открива и килийно училище, което се посещавало от 100 деца от съседните селища. Днес красивият Троянски манастир пази българския дух и спомена за непокорния родолюбец. Преди Освобождението, той многократно е бил убежище на революционери, хайдути и борци за Национално освобождение. Често там се е укривал и Васил Левски.

Чудотворната икона

Красивият манастир е уникален архитектурен паметник. Църквата впечатлява с живописта и резбите си. Стенописите са дело на Захари Зограф. Там се пази и най-прочутата чудотворна икона: „Света Богородица Троеручица”. Уникално творение на изкуството е иконостасът, резбован през 1838 г.

троянски манастир - стенописи   Троянски манастир иконостас   Троянски манастир икони