Хоталич

Средновековният крепостен град се намира над река Росица в непосредствена близост до Севлиево. Хълмистата местност, над която е разположен, се нарича Крушевска планина. През 1994 година е обявена за паметник на културата с национално значение. Мястото е желана туристическа дестинация, най-вече през летните месеци, когато жителите и гостите на Севлиево се отдават на разходка и отдих сред руините.

Hotalich

Хоталич отстои на 4 км от Севлиево, като пътят до там от града е добре поддържан, обозначен с указателни табели. С автомобил се достига до паркингът, намиращ се в непосредствена близост до средновековните останки.

Хоталич - средновековна крепостКато част от културно-историческото наследство на България, крепостта е облагородена и останките и са пригодени за посещение от туристи. Обособени са места за пикник и наблюдателни площадки, с невероятни панорами към цялото севлиевско поле. Изградени са екопътеки, пригодени за всеки, който иска да посети красивото място и да се запознае отблизо с историята на Севлиево.

История на Хоталич

крепост ХоталичСредновековният град е възникнал като военно укрепление през 5 – 6 век. 4 сека по-късно е възстановен от българската държава с цел отбранителен пункт срещу варварите и Византия. Първоначалното му название било Хотел, по време на Османското иго преименуван на Хоталич.
Дълги години никой не подозирал за съществуването на този средновековен град, докато през 1979 години работници в района не попаднали случайно на старинни зидовете. През 1982 година археолозите започват разкопките и изучаването на средновековния Хоталич. Намират останките на стар храм от самото основаване на селището. Намират 86 каменни постройки. При проучване на крепостта над средновековния град се разкриват кулата и двете крепостни стени, датирани преди 10 век.

Археологически разкопки

ХоталичНамерените останки от Хоталич, отговарят на типичния български средновековен град – силно укрепена цитадела и подградие. Площта му била над 40 дка, разделени между 4 квартала. Имало и три църкви. От камъни, споени с хоросан били изградени външна и три вътрешни отбранителни стени. Двете кули били построени така, че отбранявали цялото укрепление от всички страни. На най-високото място имало двуетажна сграда. Археолозите смятат, че там живяло болярското семейство. Намерени са останките и на други масивни постройки, за които се смята че са били казарми. Тогавашното местно население живяло в ниски каменни градежи.

светилище ХоталичВъв фонда на историческия музей в Севлиево са постъпили почти 1 000 експоната от археологическите разкопки. Открити са останки от средновековна керамика, ранновизантийски съдове, домакински принадлежности, предмети от бита.
През 1994 година е открито съкровище, наброявало почти 3 000 медни монети, сечени в Константинопол и 146 български монети. Наличието на това нумизматично богатство подсказва, че Хотелич е бил икономически център с богати търговски връзки, а не обикновена провинциална крепост.

Разпад на Хоталич

карта на ХоталичКрепостта е просъществувала до края на 17 век, когато се предполага, че е разрушена от османците. Населението било прогонено и се заселило на брега на реката. Селището постепенно се разраства, става средновековен административен център. Постепенно се превръща в икономически, стопански и културен център в района. Днес това е съвременния град Севлиево.