3 март 2017

139 години от Априлското въстание

3 март 2017 в Априлци

На 3 март Априлци празнично отбеляза 139-годишнината от Априлското въстание и почете паметта на геройско загиналите ни родолюбци. С празнична програма и шествие беше отбелязан най-светлия български празник.

139 години от Априлското въстание

Програма по случай 3 март

Традиционното почитане на величието на смелите ни и жертвоготовни предци се състоя на централния площад в Априлци – площад „Априлско въстание”. Програма бе открита от служебните лица на община Априлци. След встъпителните думи и поздравления за празника към гражданите и гостите на Априлци, всички покорно сведоха глави, пред спомена за героичните подвизи на българите от 1878 година под звуците на Националния химн.

възпоменателно литературно четене по случай 3 март

Тържественото почитане на годишнината от Априлското въстание продължи с литературно четене и отбелязване на най-славните моменти в историята ни. Децата от местните читалища се погрижиха за възпоменанието на всички, дали си живота за Освобождението на България.

IMG_3-mart-2017_4_Последва тържествено шествие на училището, в което децата бяха пременени с народни носии, четнически и башибозушки одежди. С много хъс и ентусиазъм пресъздадоха накратко Априлското въстание и събитията около него. След кратката възстановка, последваха възпоменателни песни и стихотворения.

IMG_3-mart-2017_5_Програмата продължи с почетно поставяне на венци на паметника на загиналите по време на Априлското въстание велики войни. Всички присъстващи показаха своето уважение и благодарност към великите ни войни.

IMG_3-mart-2017_6_

ЧЕСТИТ ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО!!!