8 март

Денят на жената

Празникът води началото си от далечната 1857 година от САЩ. Свързано е с демонстрация на жените шивачки и текстилки, които на този ден напуснали работното си място и тръгнали на протестно шествие по улиците на Ню Йорк срещу ниските заплати и лошите условия на труд с искане за намаляване на работния ден от 16 на 10 часа. След 2 години е създаден и първият женски работнически синдикат. В последвалите години протестите продължават. Организират се шествия с искане за право на гласуване и равнопоставеност с мъжете във всички обществени сфери на живота. Така се е зародила идеята за 8 март.

За пръв път денят на жената е отбелязан през 1909 година. Идеята за появата на този празник е в резултат от бурната индустриализация в началото на XX век. На следващата година в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените. А през 1911 год. българите са едни от първите, които отбелязват празника и предлагат датата 8 март. Първоначално на тази дата се чества денят за борбата на жените за равноправие. В началото празникът е имал чисто политически характер. С времето губи тази си окраска и се превръща в денят, в който всеки мъж да изрази почитта си към любимите жени.

8 март - ден на жената

8 март – ден на майката

С годините 8 март е придобил голяма популярност в много страни. В много страни денят на жената е официален празник, а в много други се отбелязва ежегодно. В много държави се е превърнал в еквивалент на Денят на майката, за това е и толкова свят. Макар че християнският празник на майката и жената е Благовещение, което православният календар почита на 25 март, всяко дете празнува безграничната любов към майка си на 8 март.

В България за пръв път празникът се чества публично през 1915 година, а след 9 септември 1944 година – като общобългарски празник. В цял свят днес женски групи организират всеобхватни събития. Глобалната женска организация Аврора, поддържа свободен регистър в интернет, на който се отбелязват различните събития.